Korábbi cikkeinkben bemutattuk a németországi Siegmund gyors készüléképítést támogató hegesztőasztal rendszereit. Egy-egy rendszer alapját a rácspontok mentén furatokkal ellátott, precízen síkba munkált asztalfelület adja, amely stabil és pontos bázist biztosít a hegesztési feladatokhoz. A hegesztőkészülékek felépítéséhez alapvetően a rendszerfuratokhoz csatlakozó szerszámok és eszközök szolgálnak. Az ütközők, derékszögek, prizmák és állítható támaszok a tájolási pontok kialakítására alkalmasak. A munkadarabok rögzítéséhez a különböző kivitelű és méretű csavaros szorítók és gyorsszorítók közül választhatunk. A szerszámok hegesztőasztalhoz vagy egymáshoz történő rögzítésére pedig a gyorsrögzítő csavarokat használhatjuk.

A fenti eszköztárat egészíti ki a Siegmund új rögzítőrendszere, amely saját sablonjaink használatát teszi lehetővé a gyártó szerszámainak kombinálásával. A moduláris rendszerű, toronyszerű készülékelemek adott hosszúságú alumíniumprofilokból és azok végeire szerelt lapokból épülnek fel. A tájolási pontokat biztosító, célszerűen megtervezett és lézervágott vagy 3D nyomtatott sablonjainkat a profilok oldalán kialakított T-hornyokhoz rögzíthetjük. A pozícionált alkatrész leszorítására a torony felső véglapjára szerelt, vagy szintén az oldalsó T-hornyokhoz rögzített gyorszorítók használhatók. A véglapok ezenkívül további Siegmund elemek fogadására is alkalmasak, ezáltal az új rendszer a meglévő eszközeinkkel is kompatibilis marad.

A moduláris kialakításnak köszönhetően a rögzítőtorony elemeit szabadon variálhatjuk. Az alumínium profil 9-féle méretre vágott hosszban vagy akár 2 méteres szálakban is elérhető, így tetszőleges magasságú tornyot építhetünk. A véglapok gyorsan és egyszerűen, önmetsző csavarok felhasználásával szerelhetők a profilokra. Az íves vagy hosszirányú hornyokkal ellátott alaplemezzel a tornyot szögben elforgatva, illetve oldalirányban eltolva rögzíthetjük az aszalhoz. A felső véglapon egy rendszerfurat, továbbá különböző gyorsszorítók felszerelésére alkalmas menetes furatok találhatók. A gyorszorítók szögben történő rögzítéséhez többféle adapterlemez, eltolásához pedig távtartó lemezek állnak rendelkezésünkre. Egy-egy, adott célra kialakított rögzítőtorony természetesen szétszerelhető, elemei további konfigurációk összeállításához újra felhasználhatók.

Új Siegmund rögzítőrendszer sorozatgyártáshoz
Új Siegmund rögzítőrendszer sorozatgyártáshoz

Az új rögzítőtornyokkal megvalósított tájoló-rögzítő blokkok helytakarékosabb készüléképítést tesznek lehetővé a hagyományos szerszámokhoz képest, ami különösen bonyolultabb szerkezetek gyártásánál jelent előnyt. Használatuk azonban előzetes tervezőmunkát és saját sablonok gyártását igényli, ezért elsősorban sorozatgyártáshoz alkalmasak.

Cikkünk a NEW technology magazin 2021/3. számában is megjelent.