Mint az ismeretes, a rozsdamentes acélok feldolgozása során az alkalmazott eszközök és szerszámok tekintetében körültekintően kell eljárnunk, hiszen azok ferrittartalma könnyen az anyag szennyeződését okozhatja. Ez általában akkor következik be, ha a rozsdamentes acél felületén szénacél szerszám hagy nyomot, azaz megsérti a felületen kialakult passzív védőréteget. A sérült részen, a ferrittel dúsult szövetszerkezetben a krómtartalom a kritikus szint alá csökkenhet, így korrozív közeg hatására azonnal megindul a rozsdaképződés.

Az alábbiakban áttekintjük, hogy a Siegmund milyen eszközöket kínál rozsdamentes acélszerkezetek összeállításához.

Rozsdamentes acél korróziója
Siegmund rozsdamentes acél hegesztőasztal

Kizárólag rozsdamentes acéltermékek gyártása esetén célszerű rozsdamentes acélból készült hegesztőasztalok beszerzése. Az asztalok felső és oldallapjai az iparban legelterjedtebb X5CrNi18-10 (1.4301) minőségű rozsdamentes acélból, a merevítő bordázat pedig szerkezeti acélból készül.

Gazdaságosabb megoldást jelentenek a könnyített rozsdamentes acél asztalok, amelyeknél az asztallap vastagsága kisebb. Számolnunk kell azonban azzal, hogy ezek az asztalok a normál vastagságú változatoknál kevésbé terhelhetőek. Mivel a tartozék rögzítőelemek adott anyagvastagsághoz vannak kialakítva, ebben az esetben kiegészítő távtartó gyűrűk használata szükséges.

Ha csak alkalmanként hegesztünk rozsadamentes acél munkadarabokat, kiváló megoldás az asztal felületére helyezhető, 2 mm vastag kiegészítő alumínium lemez, melynek furatai pontosan illeszkednek a hegesztőasztal rendszerfurataihoz. A kiegészítő lemezek a különböző asztalokhoz illeszkedő méretekben szerezhetők be, így a teljes felületet lefedik. Külön megrendelésre rácsvonalakkal ellátott kivitel, illetve rozsdamentes acélból készült változat is elérhető.

Siegmund kiegészítő alumínium lemez
Siegmund alumínium-titán derékszögek

Az alkatrészek tájolásához használhatjuk a krómozott acélból, alumínium-titán ötvözetből vagy poliamidból készült tartozékokat. Az univerzális ütközők és a különböző derékszögek krómozott acél vagy alumínium kivitelben, a tájoló prizmák pedig alumínium vagy poliamid kivitelben állnak rendelkezésre.

A különböző szorítók munkadarabbal érintkező prizmáit egy mozdulattal lecserélhetjük rozsdamentes acél, alumínium vagy poliamid anyagból készült prizmákra.

A tartozékok kedvezőbb áron beszerezhetők az alumínium készletek választásával, amelyeket a gyártó kifejezetten rozsdamentes acél feldolgozásához állított össze. Az S16 rendszerben kétféle, az S28 rendszerben pedig négyféle készlet közül választhatunk igényeinknek megfelelően.

A rozsdamentes acél hegesztőasztalok, valamint az említett kiegészítők és tartozékok jelenleg csak az S16 és S28 rendszerekben érhetők el.

Siegmund rozsdamentes acél készülék
Siegmund rozsdamentes acél készülék