Kézenfekvő gondolat, hogy nagyméretű szerkezetek összeállításához nagy hegesztőasztalt válasszunk. A megoldás azonban nem minden esetben ennyire egyértelmű. Előfordulhat, hogy a gyártmányainknak csak kis százaléka olyan nagy kiterjedésű, hogy indokolt lenne a nagy asztal megvásárlása. Ebben az esetben a kisebb termékek hegesztésekor hátrányos is lehet a nagy hegesztőasztal, hiszen nem tudjuk megfelelően körbejárni a munkadarabokat. Az is elképzelhető, hogy gazdasági szempontból kényszerülünk kisebb méretű hegesztőasztal beszerzésére.

Vizsgáljuk meg, milyen alternatív lehetőségek kínálkoznak nagyobb munkaterületek kialakítására.

Siegmund nagyméretű hegesztőasztal
Siegmund hegesztőasztal derékszögekkel

A legegyszerűbb és egyben költséghatékony megoldás a nagyobb méretű derékszögek használata. Ezeket az asztal oldalára szerelve bővíthetjük a munkafelületet. Előnyük, hogy könnyűek, ezért külön alátámasztást nem igényelnek, viszont csak korlátozott mértékben tudjuk velük növelni a munkatartományt.

A derékszögek jobbos és balos kivitelben állnak rendelkezésre, rögzítésük a megszokott módon, gyorsrögzítő csavarok felhasználásával történik. Siegmund S16 rendszerben 750 mm, S22 rendszerben 500 mm, S28 rendszerben pedig 800 mm méretig érhetők el különböző derékszögek.

Ez a megoldás alkalmazható rozsdamentes acélból készült hegesztőasztalokhoz is. Ebben az esetben az alumínium-titán ötvözetből készült derékszögek közül választhatunk, S16 rendszerben 500 mm, S28 rendszerben pedig egészen 1200 mm méretig.

Több variációt és nagyobb méretű kiterjesztést tesznek lehetővé az U-alakú derékszögek, amelyeket szintén az asztal oldalára szerelve növelhetjük a munkatartományt. Ezek az elemek az S16 és S22 rendszerekben 2000 mm, az S28 rendszerben pedig egészen 4000 mm hosszméretig állnak rendelkezésre. Használhatók oldalirányú kiterjesztésre – ebben az esetben 1000 mm távolságonként egy-egy láb használata javasolt –, valamint alkalmasak több hegesztőasztal összekötésére is. A különböző elemek toldásával bármilyen méretű és alakú kiterjesztés megvalósítható, így pontosan a hegesztendő szerkezeteknek megfelelő munkaterületet tudjuk kialakítani.

Az U-alakú derékszögek összekötésére a gyorsrögzítő csavarok is alkalmasak. Pontosabb megoldást jelentenek azonban az erre a célra szolgáló összekötő csavarok, amelyek kúpos fejrészüknek köszönhetően precízebb összeszerelést tesznek lehetővé. Ezáltal a kiterjesztés a pontosság romlása nélkül megvalósítható.

Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy az U-alakú derékszögek csak plazmanitridált kivitelben érhetők el, ezért rozsdamentes acél termékek gyártásához nem igazán alkalmas.

Siegmund hegesztőasztal U-alakú derékszögekkel