Hegesztett szerkezetek gyártása során a szerkezet elemeit méret szerint pozícionálnunk és rögzítenünk kell. Ennek hatékonyságát növelve jelentős időt és költséget takaríthatunk meg. A németországi Siegmund gyors készüléképítést támogató hegesztőasztal rendszereivel nemcsak az előkészítési műveleteknek az idejét csökkenthetjük nagymértékben, de gyártmányaink is méret- és alakpontosak lesznek.

A hegesztőkészülékek felépítéséhez ütközők, derékszögek, prizmák, allítható támaszok, csavaros szorítók és gyorsszorítók állnak rendelkezésünkre. Ezeket a szerszámokat a készülék bázisaként szolgáló, rácspontok mentén rendszerfuratokkal ellátott asztallapokra szerelhetjük. Az asztal kialakítása, funkciója és vázszerkezetének felépítése szerint a Siegmund kínálatában az alábbi termékeket különböztetjük meg.

Siegmund termékváltozatok

A hegesztőasztalok (1) széles méretválasztékban érhetők el, az 500 x 1000 mm mérettől egészen a 4000 x 2000 mm méretig. Több asztal összekötésével tetszőleges méretű és alakú munkafelületet is kialakíthatunk. A felhasználás módjától függően az asztalokat egyszerű szintezőtalpas, görgős, állítható magasságú, állítható magasságú görgős, illetve lecsavarozható rögzítőtalpas lábakkal is felszerelhetjük.

A nyolcszögletű kialakítású oktagonális asztalok (2) elsősorban forgató-pozícionáló berendezések asztallapjaként használhatók. A különböző méretű és vastagságú lapokat minden esetben egyedi, előre egyeztetett furatképpel ellátott adapterlemezzel szállítjuk, így rendkívül egyszerűen illeszthetők akár manuális, akár robotos forgatóberendezésekhez is.

A Workstation (3) tulajdonképpen hegesztőasztal és munkapad egyben. 1200 x 800 mm méretű asztallapja szintén furatrácsos kialakítású. Az asztal vázszerkezete igény szerint testre szabható, szerszámtartó polcokkal, rekeszekkel, valamint különböző magasságú fiókokkal is felszerelhető. Görgőkkel kiegészítve akár mobil munkahelyként is használhatjuk.

A hidraulikus emelőpad (4) segítségével a munkafelület egyszerűen a kívánt magasságba állítható. A normál és nagy teherbírású vázakhoz is többféle méretű asztallap közül választhatunk. Az emelés lábpedál segítségével manuálisan működtethető, a könnyű mozgathatóságról pedig a fékezhető görgők gondoskodnak.

Az állítható magasságú forgóasztalok (5) használata során a munkadarabot a kívánt helyzetbe forgathatjuk. Trapézmenetes orsós vázszerkezetének köszönhetően az asztallap forgatásával annak magasságállítása is megvalósul. A forgóasztalok szintén többféle méretű és kialakítású asztallappal, illetve görgős vagy szintezőtalpas vázzal rendelhetők.

Cikkünk a NEW technology magazin Gépvilág különszámában is megjelent.